Boldogság a fellegekben

Feltöltve: 2009. 04. 05.     Facebook megosztás     Twitter megosztrás
Bár hazánkban nincs igazán hagyománya, ennek ellenére egyre többen kérnek fel légi szolgáltatókat a nagy nap színesebbé tételéhez. Míg a transzparensvontatásnak és a virágszórásnak már megvan a gyakorlata, addig a párok többsége nem az égre, hanem a földre esküszik, legalábbis ami az igen kimondásának helyszínét illeti. Pedig valószínűleg rendkívül sok levegővel kapcsolatos kreatív ötlet juthat eszetekbe, ha elengeditek a fantáziátokat. Mi is összeszedtünk néhány extrém lehetőséget, amivel (ha kellően merészek vagytok) egyedivé varázsolhatjátok, feldobhatjátok az esküvőtöket.

Légi esküvő

Az égi téma ellenére mégsem szerettünk volna a földtől nagyon elrugaszkodni, ezért két szakember segítségét kértük. Deleff Istvántól, a Debreceni Könnyűrepülő Sportegyesület vezető pilótájától megtudtuk, hogy melyek a ténylegesen kivitelezhető ötletek, míg Dr. Rohács Sándor, az egyesület vezetője a téma anyagi oldaláról adott számunkra felvilágosítást. Beszélgetőpartnereim kertelés nélkül bevallották, hogy nem tudnak elkápráztatni rendkívül színes referencia anyaggal, mert praxisukban eddig mindössze a virágszórásra és a transzparensvontatásra volt példa. Mivel azonban ők semminek nem akartak az elrontói lenni, vállalták a beszélgetést és természetesen készek az elhangzottaknak a gyakorlati megvalósítására is, amennyiben erre felkérik őket.

Légi esküvő

Hogy irreális álmokat ne kergessetek, legelőször érdemes megkeresni egy megbízható! légi szolgáltatót, például egy sportegyesületet, ahol szabályok írják elő, hogy ki, milyen gépet, milyen jogosultságokkal, milyen célokra vezethet. Itt megtudhatjátok, hogy tervetek kivitelezhető-e. Mielőtt azonban a szolgáltatásban és ennek költségében megállapodnátok, tájékozódjatok az Anyakönyvi Hivatalban arról, hogy az anyakönyvvezető milyen mértékben hajlandó a látványosságot szolgálni. Amennyiben javaslatotokat elutasítják, érdemes a szertartás hivatalos részét (gyűrű, anyakönyv) elintézni a földön és csak ezután az égbe emelkedni. Ez ellen már minden bizonnyal jegyzőnek sem lesz kifogása, aki a különleges kérelmeket bírálja el. Ezután érdemes újra felkeresni a légi céget és előadni nekik végleges, hivatalosan is jóváhagyott kívánságotokat, amelyet a megállapodás és az anyagiakban való megegyezés követhet. Egyezségeteket érdemes írásban rögzíteni, nehogy az esetleges félreértések miatt ebből később öröm helyett bosszúságotok származzon. Bizonyára több helyen a megrendeléskor előleget is kérnek, de Dr Rohács Sándor szerint érdemes olyan céget választani, ahol ez nem szokás. Sportegyesületükben például csak a munka teljesítése után kell fizetni, előleget ügyfeleiktől sosem kérnek.
A két szakember szerint a fiatalok ráérnek egy héttel az esküvő előtt a jelezni repülési igényüket. Ettől azonban mi mindenkit óva intenénk. Ezt is tanácsos a többi kellékkel együtt még időben lefoglalni. Amennyiben bizonytalanok lennétek a légi járművet illetően, Delef István szolgál néhány ötlettel.

Egy, kettő vagy négyszemélyes sárkányrepülőik illetve vitorlázó gépeik magasba röpíthetik külön- külön a menyasszonyt, a vőlegényt és az anyakönyvvezetőt, vagy egyszerre mindhármukat. S hogy mit érzékel ebből a násznép? Nem pusztán három önfeledten vitorlázó gép látványa lesz az övék, ugyanis rádión keresztül, kihangosítva a földről követhetik a ceremónia történéseit. Amennyiben a szűkebb család is lehetőleg a levegőben szeretné látni az első hitvesi csókot, a szakemberek számukra is szolgálnak egy lehetősséggel: 10-12 személyes kisrepülőt biztosítanak a terv megvalósításához. Amennyiben az ifjú pár nem akar túlságosan az ünneplők fölé magasodni, de azért szeretnének közülük kitűnni, a vezető pilóta négy személyes hőlégballont ajánl, amely mondjuk 50 méter magasan, a Petőfi tér fölött függeszkedhetne. A szertartás közvetítése rádión természetesen itt is megoldott.

Légi esküvő

A legpikánsabb megoldást azonban csak a legvakmerőbbeknek, a mozgás igazi szerelmeseinek ajánljuk, ez pedig a tandemugrás ejtőernyővel. Háromezer méter magasból az ernyő nyitásának idejétől függően fél-másfél perc áll az anyakönyvvezető rendelkezésére a szertartás lebonyolításához. Ez természetesen nagyon kevés, csak jelképes ceremónia eszközölhető e nyúlfarknyi időcske alatt, de a földre visszatérve a hivatalos mozzanatok lerendezhetők.
Azt gondolom, bármelyik borzongató lehetőséget választjátok is, az ünneplő sereg pulzusszáma mindenképp megemelkedi és valószínűleg a tiétek is. A levegőben járművön töltött időt ti határozzátok meg, ami lehet öt perc, de egy fél óra is a pénztárcátok függvényében. Azonban a helyszínben nem dönthettek szabadon, mert bizonyos biztonsági előírásokat be kell tartani a pilótáknak. Például transzparensvontatásra a belváros nem alkalmas, mert olyan alacsonyra, ahonnan a felirat jól olvasható és a mutatvány látványos, nem célszerű leereszkedni a gépekkel. És ugye beláthatjuk, hogy a sárkány és vitorlás gépeknek sem kifejezetten a belvárosban célszerű felszállni. A pilótákat előírások kötik, és az idő is beleszólhat a légi "parádé" megvalósulásába. Mivel minden kérés egyedi, ezért jó a cégtől megérdeklődni, hogy mit és milyen feltételekkel vállalnak.Végezetül ejtsünk néhány szót az anyagiakról! A tandemugrás ára Dr. Rohács Sándor egyesületében 35 ezer forint, amely már tartalmazza a videó felvételt is, amelyről a repülőtéri dolgozók gondoskodnak. Óránként 25 ezer forintért sárkányrepülhet vagy vitorlázhat az ifjú pár. Egy 10-12 személyes repülő óránként 125 ezer forintért száll fel. Ezek az árak az áfát még nem tartalmazzák. Nem kötelező azonban egy órát eltölteni a gépen, ezáltal a költségekből valamennyit lefaraghattok. A hőlégballon ára 130 ezer forint, a transzparensvontatás illetve a virágszórás fél órája pedig 15 ezer forintba kerül.

Bacsó Viktória